Un soldat japonez a luptat 29 de ani in Al Doilea Razboi Mondial, fara sa stie ca s-a terminat

Hiroo Onoda este soldatul japonez care a continuat sa lupte inca 29 de ani dupa ce Japonia a capitulat pentru ca nu a stiut ca razboiul s-a terminat.

 

Onoda s-a inrolat in armata japoneza la varsta de 20 de ani si a ajuns ofiter de informatii al armatei imperiale, specializat in metode de colectare a informatiilor si in razboiul de gherila.

 

 

In 26 decembrie, 1944, Hiroo Onoda este trimis pe insula Lubag din Filipine, cu ordine clare:

Nu ai voie sa iti iei viata. Trebuie sa astepti oricat, pana cand ne vom intoarce pentru tine. In nici un caz nu ai voie sa te predai.

La 28 februarie, 1945, trupele aliate, insa, au cucerit insula, fortand soldatii japonezi sa se imparta in grupuri pentru a supravietui. Grupul condus de Onoda a fost singurul care a reusit sa supravietuiasca, folosind tactici de razboi de gherila, reusind sa-si imparta foarte bine resursele disponibile, acestea chiar fiind suplimentate din raidurile asupra fermelor locale.

 

 

Soldatii nu puteau sa creada ca razboiul s-a terminat si ca Japonia a pierdut. In mintea lor asa ceva era de neconceput. Odata cu trecerea anilor acestia, au inceput sa creada ca inamicul doreste sa-i insele si ca imbraca soldatii in haine civile pentru a-i induce in eroare si pentru a-i captura. Treptat, mintile acestora, au inceput sa fie afectate, crezand ca toata lumea cu care se intalneau era de partea inamicilor, chiar si japonezii care incercau sa-i gaseasca si sa-i convinga sa renunte la lupta.

In timp, grupul se destrama, unul dintre soldati decide sa se predea in timp ce alti 2 sunt ucisi de catre patrulele filipineze. Hiroo Onoda ramane singur dupa 27 de ani de lupte dar tot nu poate fi gasit de echipele japoneze trimise dupa el.

In 1974, studentul Nario Sukuki decide sa calatoareasca prin lume si reuseste sa-l gaseasca pe Honoda, in locuinta sa din jungla. Acesta refuza sa creada ca razboiul s-a terminat pana nu este adus in fata sa ofiterul care i-a ordonat sa nu se predea niciodata, maiorul Taniguchi.

In 10 martie 1975, in varsta de 52 de ani, Hiroo Onoda paraseste jungla imbracat in uniforma pastrata in conditii excelente si isi preda sabia de samurai in fata presedintelui filipinez. Feridinand Marcos. Acesta il gratiaza pe ofiterul japonez, avand in vedere faptul ca Onoda a actionat crezand ca este inca in razboi.

 

 

 

Aici discutam